ΕΚΔΗΛΩΣΗ #ZEROWASTE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 30/11, 12:00-19:00
#pamestoa #pamezerowaste

Το Σάββατο 30/11, από τις 12:00 έως τις 19:00, η Στοά Εμπόρων (Βουλής 8-10, Σύνταγμα) θα παρουσιάσει upcycling και recycling πρακτικές, καλώντας τους Αθηναίους να γνωρίσουν και να εμπνευστούν από το κίνημα «Zero Waste»!

Το Zero Waste, ή στα ελληνικά Μηδενική Παραγωγή Απορριμμάτων, έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με ένθερμους υποστηρικτές, το οποίο πρεσβεύει την καλύτερη διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για τη συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων.

Εμείς, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που φιλοξενούμαστε στην ιστορική Στοά Εμπόρων, μέσω του προγράμματος This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων, υιοθετούμε αυτές τις περιβαλλοντικές αξίες και στηρίζουμε την κυκλική οικονομία.

Το μότο μας; «Πάρε-Φτιάξε-Κατανάλωσε-Επαναχρησιμοποίησε-Ανακύκλωσε» αντί για «Πάρε-Φτιάξε-Κατανάλωσε-Πέταξε».

Στην εκδήλωση #PameStoa #PameZeroWaste, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης υλικών, να μοιραστούν γνώσεις και να γνωρίσουν εγχειρήματα που παράγουν, αλλά και προάγουν τον «zero waste» τρόπο ζωής.

Ελάτε να δείτε τις μικρές, απλές αλλαγές που καλούμαστε όλοι να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για μηδενική παραγωγή απορριμμάτων και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
12.00 – 12.30 #pamezerowaste με τους QUILOMBO

12.30 – 17.00 Ανταλλακτικό Παζάρι Ρούχων
Φέρνουμε και παίρνουμε ΜΟΝΟ ρούχα φθινοπωρινά ή Χειμωνιάτικα, καθαρά και σε καλή κατάσταση, δηλαδή στην κατάσταση που θα τα φορούσαμε κι εμείς!
Η Birdland είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της προώθησης event μέσω της αφίσας.
Θέλοντας να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης και να αυξήσει την ανακύκλωση χαρτιού, δημιούργησε το project ανακύκλωσης «Η Δεύτερη Ζωής μιας Αφίσας»

13.30 – 14.10 BIRDLAND
Παρουσίαση project: Η Δεύτερη Ζωή μιας Αφίσας & Εργαστήριο Κατασκευής τσάντας από αφίσες

14.15 – 14.35 “Ο Ιλισσός ως δρόμος”
Παρουσίαση project:
Αστικά τοπόσημα που επισημαίνουν την ύπαρξη του Ιλισσού τοποθετήθηκαν κατά μήκος των δρόμων που διατρέχουν τον υπογειοποιημένο ποταμό στις οδούς Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού και Καλλιρόης, σε σημεία των πεζοδρομίων και παράπλευρων πλατειών, και στην υπόγεια κοίτη. Δομικό στοιχείο των σημάνσεων είναι οι ωμόπλινθοι με ενσωματωμένους σπόρους που έχουν συλλεχθεί από τις όχθες και την λεκάνη απορροής του ποταμού Ιλισσού στον Υμηττό και στην περιοχή της ΑΣΚΤ.

14.40 – 15.00 Διάλειμμα + #openmic_intro
Σε περίπτωση που θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας «zero waste» εμπειρία, μπορείτε να φέρετε από το σπίτι ένα αγαπημένο αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, θα μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας στο #OPENMIC_INTRO.

15.00 – 15.20 FABRIC REPUBLIC
Παρουσίαση project. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ρουχισμού. Μέσα από αυτή την διαδικασία συλλέγεται ο ρουχισμός από τους κάδους που έχουν τοποθετηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία διαλογής, απολύμανσης, κατηγοριοποίησης, συσκευασίας και τέλος η διανομή του ρουχισμού σε κοινωφελής οργανισμούς που εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

15.25 – 15.45 ΚΑΦΣIMO
Παρουσίαση project. “Θες καφέ;” ακούγεται στο γραφείο μας κάθε πρωί. Αυτή η απολαυστική καθημερινή μας συνήθεια έχει στο τέλος της κάθε κούπας ένα υπόλειμμα. Κάτι που -αν δε δράσουμε- θα πεταχτεί στα σκουπίδια. Ή μήπως όχι;

15.45 – 16.05 ΡΟΚΑΝΙ
Παρουσίαση project.
Αρχή τους είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών σε προϊόντα υψηλής ποιότητας (έπιπλα, διακοσμητικά σπιτιού) αναδεικνύοντας την ιστορία και την αισθητική τους με τον καλύτερο τρόπο.

16.05 – 16.30 Διάλειμμα + #openmic_intro
Σε περίπτωση που θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας «zero waste» εμπειρία, μπορείτε να φέρετε από το σπίτι ένα αγαπημένο αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, θα μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας στο #OPENMIC_INTRO.

16.30 – 18.30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ATHENS MAKERSPACE
Το Precious Plastic lab είναι μια σειρά από μηχανές που ειδικεύονται στην επεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων με σκοπό τη μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια του Precious Plastic Lab οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για την μόλυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό καθώς και ποιοι είναι οι κανόνες ανακύκλωσης και τι δεν ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους. Στη συνέχεια μαθαίνουν πως να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά είδη πλαστικού. Έπειτα, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στη λειτουργία των μηχανών που θρυμματίζουν, θερμαίνουν και χυτεύουν το πλαστικό για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα.

18.00 – 18.30 RESTIA
Παρουσίαση project.
Ο σκοπός τους πραγματώνεται με την υλοποίηση και χρήση του οικολογικού φίλτρου Ρεστία, το οποίο δημιουργείται από ανακύκλωση αποκομμάτων τριχών.

18.30 – 19.00 Παρουσίαση Zero Waste Athens Community
Πώς μπορούμε να ζούμε παράγοντας λιγότερα σκουπίδια ή ακόμα και καθόλου σκουπίδια;
Η Αλεξάνδρα Κλάδη, ιδρύτρια της κοινότητας Zero Waste Athens, μας μιλά για το κίνημα Zero Waste, την κοινότητα Zero Waste Athens και τις πρακτικές, εύκολες εφαρμογές της zero waste φιλοσοφίας στην καθημερινότητά μας.

Χρήσιμες πληροφορίες:
1. Σε περίπτωση που θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας «zero waste» εμπειρία, μπορείτε να φέρετε από το σπίτι ένα αγαπημένο αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, θα μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας στο #OPENMIC_INTRO.

2. Για το ανταλλακτικό παζάρι ρούχων χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα ή την τσάντα που φτιάξουμε από αφίσες στο εργαστήριο της Birdland!

3. Μπορείτε να φέρετε τα υπολείμματα του καφέ από το σπίτι; Στη στοά εμπόρων θα μάθετε πώς μπορεί να γίνει “καφσιμο”.

4. Επίσης, αν έχετε γυάλινα βάζα που πλέον δεν χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τα πλύνετε και να μας τα φέρετε στη Στοά Εμπόρων.

Σας περιμένουμε!

*Τα καταστήματα της Στοάς Εμπόρων, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, επαναλειτουργούν στο πλαίσιο δράσεων του This is Athens & Partners, τη σύμπραξη του δήμου Αθηναίων με ιδιωτικούς φορείς για την ανάδειξη της Αθήνας ως προορισμού.
#ThisIsAthens #CityofAthens #loveathens #stoaemporon #pamestoa #coocoocreations #shediaart #wisedog #rokani #ludd #1toolthree #projectlayali #athensmakerspace #birdland #iluvathensproject #athens